Nörolojik bozukluklar hayat boyunca çok sik karsilasilan ve rehabilite edilebilmek için çok zaman ve emek harcamasi gereken klinik tablolara sebep olmaktadir. Lezyonun ve patolojinin lokalizasyonuna göre belirtiler farkliliklar göstereceginden özel rehabilitasyon ve egzersiz teknikleri buna uygun olarak farklilik gösterir. Rehabilitasyon prensiplerinin, tedavi teknik ve yaklasimlarinin kisiye özel olarak ele alinmasi gerekir. Nörolojik Rehabilitasyonda bizim amaciniz sakatligi olabildigince düzeltmek, bu olanaksiz ise, geri kalan potansiyellere oriantasyon ve egitim saglamaktir. Multiple Skleroz , Hemipleji , Parapleji gibi hastaliklar merkezimizde nörolojik rehabilitasyon programi içerisinde tedavi edilmektedir.
Kalp cerrahisi , kronik obstruktif akciger hastaligi veya benzeri kalp damar sistemi bozukluklari sonrasi oksijenasyon ve ventilayon problemleri olusmaktadir. Bu problemler sonrasi egzersiz ve/veya günlük yasam aktiviteleri toleransinda azalmaya yol açmaktadir. Kardiopulmoner rehabilitasyonda doktorun verdigi ilaç tedavisi yaninda merkezimizde hasta/aile egitimi, gögüs-solunum fizyoterapisi, egzersiz egitimi ve psikososyal destek hastanin ihtiyacina göre belirlenir ve uygulanir.
Dogustan var olan veya çesitli kazalar sonucu sonradan kazanilabilen ortopedik özürlerin giderilmesinde , bireyin tedavisi ve fonksiyonlarinin restorasyonunda ve korunmasinda fizyoterapinin rolü büyüktür.Merkezimizde kirik,çikik,eklem yaralanmalari, bel agrisi, boyun agrisi vs...yönelik fizik tedavi rehabilitasyonprogramlari uygulanmaktadir.

Sporcu yaralanmalarinin tedavisinde ve saglikli bireyler için kas gelisimine yönelik uygun egzersiz programlari hazirlanmakta ve ayrica spor salonumuzda egitim verilmektedir. Bagimli ve bagimsiz bireylere yönelik kondüsyon aletleri ile çalisma imkani sunulan merkezimizde kisinin sosyal , fiziksel ve psikolojik yönden gelisimi amaçlanmaktadir.
Hamilelik boyunca ortaya çikan kas-iskelet sistemi degisiklikleri hamile kisinin performansini etkileyebilir ve çesitli agrili durumlara yol açabilir. Dolayisiyle hamilelik öncesi, sirasinda ve sonrasinda rehabilitasyon programinin hamilelerde gerek fiziksel gerekse psikolojik yönden yarari bulunmaktadir. Merkezimizde bu amaçla hamile kisilere üçüncü aydan itibaren uygun egzersiz programi veya egitimi verilmektedir.
Spastik çocuklarda görülen problem dogum öncesi, dogum sirasi veya dogum sonrasi beyindeki bir lezyon sonucu ortaya çikan nöromuskuler bozukluklardir. Bu çocuklarda rehabilitasyondaki amacimiz var olan potansiyelleri açiga çikartmak, gelistirmek ve düzenlemede yardimci olmak, maksimum düzeyde bagimsizlik kazandirarak hayata hazirlamaktir.
Nörolojik ,fiziksel veya psikolojik kökenli rahatsizliklar sonucu olusabilen ve bireyi günlük yasam aktivitelerinde bagimliliga sürükleyen bu problemin erken tedavisi önemlidir.
Uzun süreli tedaviye gereksinim duyabilen, vestibular (denge) problemi olan hastalara yönelik, merkezimizde çesitli egzersizler ve materyaller kullanilarak vestibular sistemin en üst düzeye gelistirilmesi amaçlanmaktadir.
Yanik hastalari özel hasta grubuna girmekle beraber immobilizyon ve ve egzersiz tedavisinin iyi bir uyum içerisinde çalistirilarak yürütülmelidir. Merkezimizde yanik rehabilitasyonu programinda ilaç tedavisi kadar önemli olan ve yanik bölgenin mümkün olan en üst fonksiyonel seviyeye ulasmasini hedefleyen fizik tedavi ve rehabilitasyon programi verilmektedir.

Bu program üç asamalidir. Tekerlekli sandalye veya yardimci cihaz kullanimi öncelikle kisiye en uygun ve en yararli olanin bulunmasiyla baslamaktadir. Uygun bir sandalye ve cihaz önerisi kisinin topluma entegrasyonuna yardim edebilecegi gibi iyi seçilmemis olanlari ise fonksiyonel limitasyonlara neden olup özürlülügü artirabilir. Ikinci devrede ise seçilen tekerlekli sandalye veya yardimci cihaz ile kisiye en uygun amaçlar belirlenir. Son asamada hastalarin kullandiklari sandalye ve cihaz ile maksimum bagimsiz fonksiyonel seviyeye getirilmesi amaçlanir.
Özel tedaviye ihtiyaç duyan ampute hastalara (uzuv kesilmesi ) toplumumuzda sik rastlanmakla birlikte siklikla trafik kazalari veya diabetus mellitus gibi sistemik rahatsizliklar sonucu çikmaktadir. Merkezimizde. bireyin ampute ekstremitesi ile mevcut fonksiyonlarini gelistirmek, fonksiyonlarini restore etmek, meslegine geri döndürmek ve bagimsizligini maksimum düzeye çikarmak için tedavi programlari yürütülmektedir. Bireyi yeniden topluma kazandirmak amaci ile de ortez ve protez saglanarak , kullanimi ve rehabilitasyonu verilmektedir.
Merkez bünyesinde Fizyoterapist Ünal Aras ve Fizyoterapist Ender Angin esliginde 40 yas üstü bayanlarda Osteoporozdan (kemik erimesi) korunma ve ilerlemesini önleme amaçli koruyucu fizyoterapi programi yürütülmektedir. Sali ve Persembe günleri merkezimizin spor salonunda gerçeklestirilen egzersiz programinda amaç Osteoporozdan korunmak ve ilerlemesini önlemektir.
Özellikle 40 yas üstü bayanlari tehdit eden Osteoporoz (Kemik Erimesi), tüm iskelet sisteminde görülebilmektedir.Kemik incelmesi ve bunu takiben çatlamanin görüldügü bu rahatsizlik, yavas yavas gelisir.
Alt kol kemiklerinin uçlariyla uyluk kemiklerinin kalça tarafindaki uçlarinin ve omurga omurlarinin sert dis kismindan çok peteksi iç katmaninin incelmesine neden olur.Bu kemikler kirilganlasir çatlaklarin iyilesmesi normalden uzun sürebilir ve sakatlik yada ölümle sonuçlanabilecek enfeksiyon ve biçim bozuklugu riskleri artar.
Osteoporoz özellikle menopoz sonrasindaki kadinlarda, premature menapoz geçiren yada iki yumurtaliginda alindigi bir rahim ameliyati geçiren veya östrojen düzeyinde uzun süreli düsüsler yasayan kadinlar için bir tehlike olusturur.Bu rahatsizliga neden olabilecek bir çok baska etmen de vardir ki bunlar yapisal ve genetik faktörler (yaslanma, ailede osteoporoz vb.), yasam biçimi ve beslenme aliskanliklari (inaktif yasam, Ca ve D vitamininden fakir beslenme vb.) ve tibbi kosullar ( uzun süreli kortikosteroid kullanimi vb.) olarak siralanabilir.
Artik günümüzde fiziksel aktivite ve egzersizlerin kemik üzerindeki pozitif etkileri bilinmekte ve arastirmalar daha çok hangi aktivitelerin, hangi yogunlukta ve hangi sürede daha etkili olabilecegi yönünde derinlesmektedir. Kemiklerin beden agirligini kaldirmasina olanak veren türden düzenli fiziksel etkinlikler kemik olusum sürecine katkida bulunur.
- Kemik kitlesindeki kaybi azaltir ve kemik kitlesini arttirarak kirigi önler.
- Kas gücü ve dayanikliligi arttirarak düsmeyi önler.
- Denge ve koordinasyonu arttirarak düsmeyi önler.
- Eklem fesnekligini arttirir.
- Postüru koruyarak deformiteyi engeller.
- Kalp-akciger sistemi gelistirerek genel performansi yükseltir.
- Ruhsal stabiliteyi saglayarak kisinin psikososyal güvenini arttirir.
HIPPOTERAPI (AT ILE TERAPI)
Hippoterapi atin çok boyutlu hareketini kullanarak terapistin tedavi prensipleri ile birlestirilen bir tedavi yaklasimidir.
Mehmet Reis Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi ve At Binicilik Okulu isbirligi ile yürütülen bir program olarak uygunlugu açisindan degerlendirilen bireylerde tamamlayici tedavi olarak Fizyoterapistler esliginde uygulanmaktadir.
Her türlü hafif yada ileri derecede fiziksel ve zihinsel engelli bireylerin günlük yasam becerilerini , ögrenimlerini ve gelisimlerini saglamada çok tarafli rol oynayan At ile terapi haftada bir gün bireyin saglik durumuna göre bireye uygun egzersizlerle gerçeklestirilmektedir. Bu terapi yöntemi ; Cerebral Palsy, Autizm,Mental Retardasyon , Down sendromu,Musculer Distrophy, Multiple Sclerosis, Cardiovasculer accident/ stroke, Ogrenme Bozukluklari, Spina Bifida,Konusma Engelliler, Isitme Engelliler,Gorme Engelliler,Ruhsal Bozukluklar, Paraplegics,Konsantrasyon bozuklugu, hiperaktivite, duygusal ve davranissal bozukluklar, problem çözme sorunlari, siralama bozukluklari, kendine güven ve otokontrol yetersizliklerin iyilestirilmesinde yardimci bir yöntem olarak uygulanmaktadir.
Bu uzun ve zorlu süreç hastanin degerlendirilmesi ile baslar ve uygun tedavi yaklasimi belirlenir. Her tedavi alaninda oldugu gibi bu özel tedavi yaklasiminda da hastanin nörofizyolojik gelisimini takip eden ve ihtiyaçlarini karsilayabilecek bir bireysel program hazirlanir.
Uygun ekip ve ekipman saglandiktan sonar çocugun ata alismasi saglanir ve ardindan tedavi içerigi tamamlanir.
Her tedavi süresi en az 20 dakika olmakta ancak tedavi sikligi ve süresi hastanin ihtiyaçlarina göre fizyoterapistler tarafindan belirlenmektedir.
At ile tedavi bir ekip calismasi olarak basariyi getirebilir. Bu ekipte; saglik elemanlarinin yaninda (doktor , fizyoterapist, rehberlik ve psikolojik danisman....) , atin bakim ve egitiminden sorumlu olan (at egitmeni, seyisler...) kisiler ve aile bireyleri bu ekip içerisinde yer almaktadir.
At ile terapi bütüncül tedavinin bir elemanidir. Hastaya uygulanan diger tedavi yaklasiminin etkinliklerini arttirmanin yaninda hayvan sevgisinin ve doga sevgisinin kazandirilmasi, sosyallesmenin ve kendine güvenin arttirilmasi, paylasimciligin ve arkadasligin asilanmasinda ,ümit ve yasama sevincinin yakalanmasinda AT bir araç olarak karsimiza çikiyor.
Hidroterapi - Havuz tedavisi suyun fiziksel özelliklerini ve fizyolojik etkilerini kullanarak, gerekli donanim yardimiyla su içinde yapilan tedavi edici egzersizlerdir.
Suyun tedavi edici etkisinin kullanimi M.Ö. 2400 yilina kadar gitmektedir. Günümüzde havuz tedavisi, tüm dünyada Fizik Tedavi ve Rehabilitasyonun önemli bir bölümü olarak kullanilmaktadir.
Havuz tedavisinde su içi tabureleri, destekleyici halkalar ve tutunma barlari kullanilip, ayakta veya oturma pozisyonunda egzersizler yapilabilir. Hastanin pozisyonlanmasi çok önemli bir faktördür. Farkli pozisyonlama ile istenilen kas gruplarinda yardimli veya dirençli egzersiz yaptirilabilir.
Kas gevsemesi: havuzun sicakligi, musküler gerilmeyi azaltir ve eklem limitasyonlarini önlemeye yardimci olur.
Agri azalmasi: su, yaralanmis ekstremitelere destek saglayarak, agri artmadan hastanin rahat hareket etmesine izin verir. Sicak su, sinir sistemine yaptigi uyarilarla agri algilanmasi azaltilir.
35° C'den daha sicak suya batirilan vücut kisimlarinda sicaklik artar. Anormal kas tonusunda ve spastisitede azalma meydana gelir.
fiziksel uygulamalar ve suyun sicakligi, eklem hareket açikliginin saglanmasinda veya artirilmasinda çok önemli rol oynar. Suyun kaldirma kuvveti eklemlerde harekete yardimci olur ve eklemdeki agrili noktalarin üzerinden yükün bir kismini alir. Su, destegi artirarak splint veya yardim ihtiyacini azaltir. Hareket kolay ve agrisiz yapilir.
su, hava ortamina göre harekete daha fazla direnç gösterir. Su, içerisindeki vücut kismina hareketin bütün yönlerinde direnç verir. Sicak su zayif kasin antagonistini gevseterek daha kolay hareket yapma imkani saglar.
vücudun bütünü suya daldirildiginda çok az bir gravite kuvveti uygulanir.
su basinci nefes almaya direnç olusturur (gögse kadar gelen suda).
Sicak su, hareket eden vücut kisimlarinin algilanmasini kolaylastirir. Suyun destek verici etkilerinden dolayi, yürüme ve denge problemi olan hastalar kismen bagimsiz hareket yapabilirler. Vestibular uyari, ekstremiteler ve gövdedeki antigravite kaslarinin uyarilmasiyla denge cevaplarinda artisa yardimci olur.
Azalmis eklem hareketi
Su disinda fonksiyonel aktivite veya hareket ile agri
Denge, propriosepsiyon ve/veya koordinasyon yetersizligi
Azalmis kuvvet
Su disinda agirlik aktarma kisitliligi
Ekstremitede periferal ödem
Yürüme problemi
Zayif hareket paterni
Su disindaki egzersiz ile semptomlarin artmasi
Stressiz ve tersiz bir egitim yapilir.
Yaralanmanin ve fazla yüklenme riskinin az oldugu bir programdir.
Eklem, bag ve tendonlarin korunmasina yardimci olur.
Kendini iyi hissetmede artis olur.
Lenf sisteminin aktive edilmesine yardimci olur.
Kan dolasimina yardimci olur.
Ödemin kontrol altina alinmasina yardimci olur.
Hareket ile agri azalir.
Su disinda yapilan dinamik fonksiyonel aktivitelerden daha erken baslanir.
Osteoartrozu olan hastalarin özellikle agirlik tasiyan eklemlerinin fizyoterapi ve havuz tedavisine gereksinimleri vardir.
Bu hastalarimizda havuz tedavisinin amaçlari sunlari içerir:
Agriyi azaltmak
Hareket sinirini artirmak
Zayif kas gruplarini kuvvetlendirmek
Yürüme, merdiven çikma, ayakta durma ve oturma aktivitelerinin yeniden egitimi
Bu tip hastalar için havuz tedavisi¸ tedavi programinin olmazsa olmazidir. Su disindaki tedavi ile hemen hemen aynidir.
Amaçlari:
Vertebralarin ve diger eklemlerin deformitelerinin önlenmesi, mobilizasyon, postürün düzeltilmesi, ekstansör grup kaslarin kuvvetlendirilmesi, fleksör grubun gevsemesinin saglanmasi.
Gögüs kafesi hareketliligini ve vital kapasiteyi artirmaktir.
KIRIKLARDA: Alt ekstremite kiriklarinda amaç:
Kirik sonucu olarak görülen immobilizasyonda hareketliligi artirmak
Atrofi olan kaslari kuvvetlendirmek
Fonksiyonunun reedükasyonu, yürüme, ayakta durma ve oturmayi saglamaktir.
Polinöropatinin nedeni tam olarak bilinmemekte fakat toksik veya metabolik kökenli oldugu düsünülmektedir. Havuz tedavisinin paralizi olan kas gruplarinda anlamli yararlari vardir.
GUILLAIN BARRE SENDROMU: Havuz aktivitelerinde ve özel egzersizler ile hastalar kuvvet kazanirlar. Bu hastalar için su içinde¸ agirliklar ve denge tahtalari ile çalismak çok avantajlidir. Su¸ egzersiz için hem yardimli hem dirençli olarak kullanilabilir.
Bu grup hastalarda prognoz kötüdür ve fiziksel yetersizlikler görülür. Hidroterapi ile egzersiz daha kolay yapilabilir. Bunun yanisira bazi hastalar havuz sonrasi çok yorulabilirler. Seans araliklari dikkatle ayarlanmalidir. Distrofili hastalara daha çok genel aktviteler önerilmektedir. Asiri zorlanmadan yapilan yüzme egzersizi çok faydalidir. Havuz tedavisi sonrasinda verilecek olan dinlenme dönemi çok önemlidir.
Eriskin ve çocuklarda parapleji veya tetrapleji olusmussa hemen havuz tedavisine baslanmalidir. Havuzun terapatik degerinin yanisira hastalara yasamlarinin geri kalan kisminda yapabilecekleri rekreasyonel ve sportif faaliyetleri saglar.
HEMIPLEJI: Hemiplejik hastalarda havuz tedavisinde çok özel bazi egzersizler önerilebilmektedir. Özellikle yürüme egzersizlerinin disariya ek olarak suda da yapilmasinin çok büyük avantajlari vardir. Yüzme hemiplejik hastalar için en iyi rekreasyonel aktivitelerdendir. Suda bas ve vücut kontrolünün ögretilmesi önemlidir.
Bu tip hastalarin sicaga toleranslari çok düsüktür. Bu nedenle havuz tedavisinde su sicakligi düsürülür. Su sicakligi nötral oldugunda yürüme aktivitelerinde havuz tedavisi çok yardimcidir. Özellikle spastisitesi olan hastalarda havuz tedavisi gevsemeye yardimcidir.
Program hakkinda bilgi ve basvuru için 223 84 36 / 37 veya 0533 860 10 20 no' lu telefonla bize ulasabilirsiniz.